9/5/08

Ο ποταμός Λούρος και ο σύλλογός του



Τα ποτάμια του τόπου μας ήταν και είναι πηγή ζωής και τόπος πολιτισμού. Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα στην περιοχή μας από τα αρχαιολογικά ευρήματα της παλαιολιθικής περιόδου στο σπήλαιο Ασπροχάλικο και στον Kοκκινόπηλο που χρονολογούνται 40000 π. Χ. Για να παραμείνουν έτσι ,είναι επιβεβλημένη, η καθαρότητα των νερών και η προστασία του οικοσυστήματός τους . Το ζήτημα της διαχείρισης και προστασίας του νερού απασχολεί ολοένα και περισσότερο την διεθνή κοινότητα . Η αφθονία των υδάτινων αποθεμάτων του πλανήτη δεν πρέπει να λογίζεται πλέον ως δεδομένη καθώς το κοινωνικό αυτό αγαθό χρειάζεται προσεκτικότερη διαχείριση. Τα σενάρια που θέλουν το νερό να αποτελεί το «μήλον της έριδος» μεταξύ των λαών και αιτία πολέμων είναι πραγματικότητα. Εμπνεόμενοι, από περιβαλλοντικές ανησυχίες, συντοπίτες μας,επώνυμοι και μη, δημιούργησαν τον Σύλλογο προστασίας Λούρου ποταμού. Το ποτάμι μας, με τις τόσες εναλλαγές τοπίου και βλάστησης ,πηγάζει από το όρος Τόμαρος του νομού Ιωαννίνων σε υψόμετρο 600 m, έχει μήκος 73 km και εκβάλλει στον Αμβρακικό κόλπο. Έχει ανεπανάληπτες ομορφιές , πλούσια χλωρίδα και πανίδα,κυλά ορμητικά και αλλού γαλήνια,δέχεται νερά εκτός από τις πηγές του κι από άλλα σημεία(Δεμένο,Πλατανάκι και Αγίου Γεωργίου),δίνει και στη ΔΕΗ και στους καλλιεργητές. Το τοπίο που συνθέτουν οι μικρές λίμνες στο φράγμα, τα εντυπωσιακά υπολείμματα του αρχαίου Ρωμαϊκού υδραγωγείου , που οι κατασκευαστές του έστελναν το νερό στη Νικόπολη ,τη σημαντικότερη ρωμαϊκή πόλη του Ιόνιου πελάγους , το γλυκό κελάηδημα των πουλιών,το απαλό θρόισμα του ανέμου και ο φυσικός κλιματισμός κάτω από τα πλατάνια είναι κάτι που δεν το συναντά κανείς εύκολα . Η λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία του θεωρείται επιβεβλημένη δεδομένης της κατάστασης που υπάρχει σήμερα και της εικόνας εγκατάλειψης που παρουσιάζει ο ποταμός. Μη ξεχνάμε ότι παλιότερα ,στις όχθες του,υπήρχε αφθονία καραβίδων. Ο ποταμός Λούρος και η προστασία του πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας και όχι μόνο ενός συλλόγου. Οι παρεμβάσεις πρέπει να είναι δραστικές και άμεσες. Η τακτική παρακολούθηση της ποιότητας των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων πρέπει να είναι συνεχής. Επίσης να γίνει εντοπισμός των ρυπογόνων εστιών κατά μήκος του ποταμού , να καταγραφούν οι "πληγές" στο οικοσύστημα του ποταμού, μπορεί ακόμα να γίνει μελέτη για τη δυνατότητα εμπλουτισμού του ποταμού με γόνο καραβίδας και πέστροφας . Μα πάνω απ΄όλα να ευαισθητοποιηθεί η τοπική κοινωνία και ιδιαίτερα η νεολαία(ίσως με ενημέρωση των σχολείων) στα περιβαλλοντικά θέματα ώστε αυτή η περιοχή, που χαρακτηρίζεται ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, να έχει ένα ποτάμι καθαρό ,όπως μας το άφησαν οι προηγούμενες γενιές!

Υ.Σ 1 Ελπίζω ο νεοσύστατος σύλλογος να συμπεριλάβει στην προστασία του και την κοίτη που βρίσκεται στην πρώτη και δεύτερη κοιλάδα που σχηματίζει ο ποταμός!
Υ.Σ 2 Ευελπιστώ ότι ο σύλλογος θα έχει και αμέριστη βοήθεια των οργάνων της πολιτείας που είναι εντεταλμένα στην προστασία των υδάτινων πόρων.

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Πολύ καλή προσέγγιση στο θέμα. Είναι τεράστιο πρόβλημα για την περιοχή και ελπίζω να το αντιληφθούν όλοι γρήγορα. Μακάρι ο νεοϋδριθείς σύλλογος να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Τέλος θέλω να πιστέυω ότι θα απομονωθούν άμεσα αυτοί που κόπτονται για την "οικονομική ανάπτυξη της περιοχής" γιατί είναι ηλίου φαεινότερον ότι ενδιαφέρονται μόνο για την ΤΣΕΠΗ τους.