14/6/08

Καλοκαίρι, μια παραλία και για μας;

Το καλοκαίρι είναι αναμφισβήτητα μία από τις πιο συναρπαστικές εποχές του χρόνου . Η διάθεσή μας αλλάζει. Η θάλασσα, μας κλείνει το μάτι. Όσο η θερμοκρασία ανεβαίνει ,οι περισσότεροι από μας, σκεφτόμαστε ήδη τις αποδράσεις στις κοντινές παραλίες. Μια βουτιά είναι αναγκαία. Το μυαλό μας είναι κολλημένο στο απέραντο γαλάζιο. Για την Ήπειρο, με τις παρθένες παραλίες , οι επιλογές μας είναι πολλές, μιας κι ο τόπος μας έχει πληθώρα επιλογών. Όμως το ερώτημα που τίθεται, για την επιλογή μας, είναι το κατά πόσον είναι καθαρή η παραλία που έχουμε κατά νου. Η Ελληνική εταιρεία προστασίας της φύσης που χειρίζεται το πρόγραμμα “Γαλάζιες Σημαίες”, σύμβολο ποιότητας σε περίπου 40 χώρες εκδίδει κάθε χρόνο κατάλογο με τις βραβευμένες ακτές. Η Ήπειρος έχει συμμετοχή στο πρόγραμμα με 7 βραβευμένες παραλίες ,3 στο νομό Πρέβεζας ,το Μονολίθι,η Κυανή ακτή και η Λούτσα και 4 στο νομό Θεσπρωτίας η Μέγα Άμμος,το Μακρυγιάλι, το Δρέπανο και το Κεραμίδι. Ωστόσο, σ’ όλη την Ελλάδα η ανακοίνωση των βραβεύσεων προκάλεσε ενστάσεις από δημάρχους και από περιβαλλοντικές οργανώσεις , καθώς η ποιότητα των νερών και η καθαριότητα της ακτής φαίνεται να μην είναι τα βασικά κριτήρια βράβευσης. Γι αυτό καλό είναι να ψάχνουμε και μόνοι μας και να αναγνωρίζουμε μια παραλία , αν είναι καθαρή ή όχι;
Το ΠΑΚΟΕ εξέδωσε δελτίο τύπου με αριθμό 435/13/6/2008 ,στο οποίο ,μεταξύ των άλλων,αναφέρει χρήσιμες συμβουλές:
Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΛΟΥΟΜΕΝΟΥ
1. Όταν η θάλασσα πρασινίζει, τότε είναι γεμάτη σάπια φύκια και πλαγκτόν.
2. Όταν η επιφάνειά της ιριδίζει, τότε είναι γεμάτη πετρέλαιο, πίσσες, λάδια, απόβλητα βόθρων.
3. Όταν οι ακτές είναι γεμάτες σκουπίδια υπάρχει η πιθανότητα και η ίδια η θάλασσα να είναι μολυσμένη.
4. Τα ακάθαρτα νερά είναι πάντα εστίες μικροβίων.
5. Στο βυθό υπάρχουν μόλυβδος και υδράργυρος που προκαλούν σοβαρές βλάβες στην υγεία. Εφόσον ισχύουν οι παραπάνω συνθήκες, θα πρέπει να παίρνουν ορισμένα στοιχειώδη μέτρα:
Α. Να μην κολυμπάνε σε νερά που το χρώμα τους είναι βαθύ πράσινο.
Β. Να μην μπαίνουν σε θάλασσα που έχει πετρέλαιο, λάδια, απόβλητα βόθρων. Οι βρωμιές αυτές προκαλούν καρκίνο της μήτρας, νεοπλασίες και χρόνιες δερματίτιδες.
Γ. Να μην ρυπαίνουν και να καθαρίζουν τις παραλίες από τα σκουπίδια.
Δ. Να μην αναδεύουν τη θάλασσα όταν υπάρχει λάσπη στο βυθό. Η λάσπη της, προδίδει την ύπαρξη μόλυβδου και υδραργύρου, που με την ανατάραξη του βυθού μπορεί να μπουν στον οργανισμό μας από το στόμα και τους πόρους του σώματος.
Ε. Να μην εκτελούν τις σωματικές τους ανάγκες μέσα στη θάλασσα.
6. Πριν κολυμπήσετε αλείψτε τις πιο εμφανείς περιοχές του σώματός σας με αγνό ελαιόλαδο.
7. Σε περίπτωση που σας τσιμπήσει τσούχτρα αν δεν έχετε μαζί σας αμμωνία υγρή να χρησιμοποιήσετε άμμο καθαρή ή φύκια της θάλασσας, τοποθετώντας επί δεκάλεπτο ένα στρώμα στο σημείο του τσιμπήματος.
8. Στην περίπτωση που θέλετε να απαλαγείτε από τις τσούχτρες, ας απασχοληθείτε με το να τις ψαρεύετε. Το ψάρεμά τους, όμως, θέλει προσοχή. Ας προσπαθήσετε με το εσωτερικό της παλάμης σας να τις μαζέψετε μαζί με το νερό.
9. Οι καλύτερες ώρες για το άθλημα της κολύμβησης είναι οι πρωινές και οι απογευματινές, επειδή ο οργανισμός δεν είναι απασχολημένος τότε με την πέψη και μπορεί να αφιερωθεί πιο άνετα σε μια κουραστική προσπάθεια.
10. Όταν ο καιρός είναι βόρειος, βορειοανατολικός στο Σαρωνικό, να κολυμπάτε μόνο από το Σούνιο μέχρι τη Βουλιαγμένη, ενώ όταν είναι βορειοδυτικός ή νότιος, τότε οι βόρειες περιοχές από το Δασκαλειό μέχρι τον Ωρωπό είναι απαλλαγμένες από τσούχτρες.
Πηγές:
1.ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
2.ΠΑΚΟΕ
Για να δείτε τις βραβευμένες, με "γαλάζιες σημαίες", ακτές πατήστε εδώ





Δεν υπάρχουν σχόλια: